20 September Corporate

Pers: CBM in het septembernummer van European Business

Comfort, convenience and cost” (Comfort, gemak en kosten). Dat is de titel van het artikel dat aan CBM is gewijd en dat verschijnt in het september nummer 2018 van European Business, het Europese business tijdschrift

European Business is al 20 jaar een tijdschrift over Europese bedrijven met een internationaal bereik. Het biedt lezers in de hele wereld kijk op personen, bedrijven en ideeën die de economische ontwikkeling in Europa vormgeven.

Dit tijdschrift staat bekend vanwege het grondige onderzoek en de exclusieve informatie over de grootste Europese bedrijven en is een referentie voor managers, beslissers, professionals in de verkoop en marketing van exportondernemingen.

CBM wereldleider in vervangingsonderdelen voor touringcars, bussen en trams staat in de inhoudsopgave van het septembernummer 2018 van European Business.

CBM staat in de inhoudsopgave van het septembernummer 2018 van European Business.

De kleine stad Le Mans aan de andere kant van de wereld.

Als wereldleider in vervangingsonderdelen voor touringcars, bussen en trams die 50% van zijn activiteit exporteert naar meer dan 60 landen via 8 logistieke platforms, staat CBM natuurlijk in de inhoudsopgave van het septembernummer 2018.

Ter gelegenheid hiervan presenteren Samuel TURBOUST, onze algemeen directeur, en Robert KHANOYAN, onze directeur marketing, CBM – de beroepssector, de geschiedenis, het aanbod, de filosofie en de internationale dimensie – en gaan tevens in op de uitdagingen van vandaag.

Beantwoorden aan alle behoeften zonder de magazijnen vol te stoppen met verouderde onderdelen.

Mondialisering, elektrische voertuigen, online winkel… De veranderingen op de markt zullen zeker van invloed zijn op de sector in de toekomst.

CBM gaat echter gewoon door met het leveren aan zijn klanten, zowel grote metropolen als privéoperatoren. De onderdelen moeten dus snel aangepast worden aan de nieuwe trends, terwijl een aanbod gehandhaafd moet worden voor exploitanten van ouder voertuigen.

Voor CBM is de uitdaging drievoudig. Het behouden van de positie als wereldleider op nieuwe markten, het handhaven van de servicekwaliteit op historische markten en het verhogen van het exportaandeel.

Het artikel lezen (English): Comfort Convenience and Cost Article